Dlaczego warto regularnie jeść pistacje?

Pistacje to jedne z najpopularniejszych orzechów. Sięgają po nie osoby w różnym wieku. Ten rodzaj orzechów jest niezwykle popularny nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również ze względu na to, że doskonale komponuje się z wieloma daniami. Zanim zdecydujemy się włączyć orzechy pistacjowe do swojego menu, warto poznać ich cenne walory.

Co znajdziemy w pistacjach?

Orzechy pistacjowe charakteryzują się wieloma cennymi właściwościami, co zostało wspomniane już na wstępie. Przede wszystkim orzechy te zawierają spore ilości cennych dla naszego zdrowia antyoksydantów. Dzięki temu przeciwdziałają one rozwojowi wolnych rodników, odpowiedzialnych za wiele niekorzystnych procesów w naszych organizmach. Pistacje pozytywnie wpływają także na stan naszych oczu oraz zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Zawierają bowiem niezwykle przydatną dla naszego zdrowia luteinę. Są cennym źródłem białka, dlatego do swojego menu powinny wprowadzić je osoby będące na dietach wegańskich lub wegetariańskich. W pistacjach znajdują się także spore ilości witamin z grupy B. Są one nieodzowne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Witamina C w nich zawarta wykazuje zaś niezwykle silne właściwości stymulujące układ odpornościowy do pracy. Orzechy pistacjowe charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika. Dzięki temu spożywanie tych orzechów niezwykle korzystnie wpływa na nasz układ trawienny. Pistacje sprawiają także, że nasza skóra, włosy i paznokcie mają szansę zostać wzmocnione. Możemy ograniczyć także rozwój trądziku oraz innych dermatoz.

Jakie zastosowanie znajdują orzechy pistacjowe?

Dzięki orzechom pistacjowym na pewno możliwa jest poprawa naszego zdrowia psychofizycznego. Nie ulega wątpliwości, że orzechy te znajdują także wiele zastosowań. Przede wszystkim można spożywać je solo. Stanowią doskonałą przekąskę zarówno na drugie śniadanie jak i na podwieczorek. Jeżeli dodamy orzechy do jogurtu i zadbamy o podanie ich z owocami, możemy liczyć na pełnowartościowy posiłek. Orzechy pistacjowe doskonale nadadzą się również do dekorowania lodów oraz innego rodzaju deserów. Nie ulega wątpliwości, że pistacje są także wspaniałym dodatkiem do owsianek oraz do kaszy jaglanej. Orzechy pistacjowe warto byłoby dodać również do dań na bazie makaronu. Pistacje wspaniale komponować się będą zarówno z warzywnymi jak i z mięsnymi sosami. Najwięcej dobroczynnych właściwości wykazują pistacje bez dodatku soli. To właśnie po takie pistacje warto byłoby sięgać. Możemy zakupić je chociażby w sklepach z ekologiczną żywnością.

 

Posts Tagged with…